Haluatko tietää hypnoosista enemmän?

Lue alta useimmin kysyttyjä kysymyksiä:

Hypnoosi sopii periaatteessa meistä jokaiselle. Se on hyvin luonnollinen olotila, jota koemme arkielämässämme luontaisesti päivittäin muutenkin, esimerkiksi unen ja valveen välillä - ennen nukahtamista tai heräämistä. Täysin luonnonmukaisena hoitomuotona hypnoosilla ei ole mitään sivu- tai haittavaikutuksia. Huomioitavaa kuitenkin on, että hypnoosi on suggestiopohjainen hoitomuoto, jolloin oma motivoituminen hoitoon on tärkeätä.

HUOM. Hypnoosivalmennuksemme ei sovi henkilöille, joilla on tai on ollut psykoottinen sairaus, skitsofreniaa tai muuten vakavia mielenterveyden häiriöitä. Näissä tapauksissa hakeuduthan mielenterveyspalveluiden piiriin.
Ethän myöskään tee hypnoosiharjoitteita päihtyneenä tai huumeiden vaikutuksen alaisena.

Eri ihmisten hypnoosiherkkyys hieman vaihtelee, mutta sitä on monesti vaikea arvioida tai tietää etukäteen. Hypnoosin onnistumista helpottaa, jos luotat hypnoterapeuttiisi ja olet valmis "heittäytymään" hypnotisoitavaksi. Avoin mieli ja halu tulla hypnotisoiduksi ovat siis eduksi kun kokeilet hypnoosia.

Joillain ihmisillä on luontaisesti vahva kontrollin tarve ja silloin voi olla vaikeaa päästää irti liiallisesta ympäristön tarkkailusta ja kontrollista. Myös sellaiset henkilöt, joilla on vahva ylivireystila päällä, voivat kokea hypnoosiin rauhoittumisen vaikeaksi. Siksi hypnoosivalmennuksiimme sisältyy aina ensimmäiseksi syvärentouttava "harjoitushypnoosi", jossa pääset turvallisesti ensin kokeilemaan, miten kehosi ja mielesi reagoi hypnoosiin. Yleensä, kun keho ja mieli pääsevät muutaman kerran hypnoositilaan, seuraavilla kerroilla hypnoositila saavutetaan aina helpommin ja nopeammin. Kyseessä on siis jossain määrin myös treenilaji.

Vastentahtoisesti hypnoosia ei kannata edes lähteä yrittämään, sillä voimakas vastustus todennäköisesti estää hypnoosiin pääsyn kokonaan. Ja hypnoosinhan on tarkoitus muutenkin olla ennen kaikkea miellyttävä ja rentouttava kokemus, joten kokeile sitä vain silloin, kun se itsestäsi tuntuu hyvältä ajatukselta.

Hypnoosissa ei tapahdu mitään mystistä tai sellaista, josta et itse olisi koko ajan tietoinen. Ketään ei myöskään voi saada hypnoottisten suggestoiden avulla toimimaan vastoin omaa tahtoaan tai vastoin omia arvojaan.

Hypnowellin hypnoosivalmennuksissa emme edes tavoittele hypnoosin syvimpiä tasoja. Syvä rentoutumisen taso on se, millä saamme riittäviä tuloksia aikaiseksi. Silloin saadaan hiljennettyä tietoisen mielen kriittinen faktori taka-alalle, jotta alitajuinen mieli on vastaanottavainen positiivisille suggestioille ja saamme haluttuja muutoksia aikaan.

Kaikissa hypnoosivalmennuksissamme noudatamme Suomen Hypnoosiliitto ry:n eettistä ohjeistoa.

Tuntemukset hypnoosissa voivat vaihdella henkilöstä riippuen. Lähtökohta aina kuitenkin on, että hypnoosin tulee olla miellyttävä ja rauhoittava kokemus. Siksi hypnoosivalmennuksissamme käytetään ainoastaan positiivisia suggestioita, ja tämä on täysin tietoinen valinta.

Monet kuvaavat hypnoosia hyvin rentoutuneeksi ja keskittyneeksi tilaksi. Silloin on helppo keskittyä vain kuuntelemaan hypnoterapeutin ääntä ja ottaa vastaan hypnoosissa annettavia suggestioita. Tällöin olet koko ajan täysin tietoinen ympärilläsi tapahtuvista asioista, mutta et kiinnitä suuresti huomiota esimerkiksi ikkunan takaa kuuluviin ääniin tai muihin ulkoisiin ärsykkeisiin.

Vastaava hypnoosin kaltainen tila voi tulla arkielämässä joskus vaikkapa sellaisessa tilanteessa, kun jäät tuijottamaan nuotion liekkejä tai veden laineita. Ajatus pysähtyy, etkä oikeastaan katso etkä kuuntele mitään - vaivut vain hetkeksi hieman "pysähtyneeseen" tilaan. Toisaalta myös syvä keskittyminen johonkin tekemiseen, vaikkapa neulonta tai palapelin kokoaminen, voi saada aikaan hypnoosin kaltaisen tilan.

Joskus ajantaju muuttuu hypnoosissa siten, että hypnoosihoidossa käytetty tunti tuntuukin paljon lyhyemmältä ajalta.

Hypnoosin käytöllä on pitkä ja monimuotoinen historia ja sitä on myös tieteellisesti tutkittu melko paljon. Hypnoosia on käytetty pitkään kliinisessä työssä ja Euroopassa hypnoosi on ollut julkisen ja yksityisen terveydenhuollon valikoimissa jo paljon pidempään kuin Suomessa, jossa hypnoosi on otettu laajamittaisemmin mukaan terveydenhuollon palvelutarjontaan vasta viime vuosikymmenien aikana.

Pyrimme hypnoosissa ohittamaan tietoisen mielen kriittisen tekijän. Kriittinen tekijä toimii ikään kuin alitajuntamme portinvartijana, ja kun pääsemme sen ohi, silloin pääsemme vaikuttamaan alitajuntaan. Alitajunnassa ovat monet käyttäytymisemme juurisyyt: esimerkiksi uskomuksemme, pelkomme, ajatusmallimme ja vakiintuneet tapamme.

Hypnoosissa tarkoituksemme on valjastaa asiakkaan mielen voimaa siten, että hän saa työkaluja omien haasteiden käsittelyyn ja voimavarojen vahvistamiseen. Voimme myös lähteä muuttamaan alitajuntaan syntyneitä skeemoja eli muistirakenteita ja ikään kuin "ohjelmoida" uudelleen eri asioihin liittyviä tunnekokemuksia ja ajatusmalleja.

Hypnoositilanne luodaan yleensä käyttämällä ns. hypnoosi-induktioita, jotka johdattavat vähitellen syvemmälle hypnoosiin. Monesti hypnoosihoito aloitetaan asteittain etenevällä rentoutumisella ja hypnotisoijan rauhallinen puhetapa tukee rentoon olotilaan pääsyä. Käytämme hypnoosissa tyypillisesti mielikuvia yhä syvenevästä rentoutumisesta ja saatamme laskea lukuja esimerkiksi yhdestä kymmeneen.

Varsinainen hypnoosin vaikutus luodaan suggestioiden avulla. Suggestio voidaan suomentaa sanoilla "kehotus, ehdotus tai mielikuva". Suggestioilla vahvistetaan yhdessä suunniteltujen tavoitteiden mukaisia toimia, jotka voivat olla esimerkiksi sanallisia ohjeita, mielikuvia tai tuntemuksia. Hypnoosi päätetään aina ohjattuun ja asteittaiseen virkistämiseen ja palauttamiseen "tähän hetkeen".   

Jos kesken hypnoosihoidon tulee vaikkapa jokin yllättävä keskeytys, et voi "jäädä" hypnoosiin vahingossa. Aivan kuten arkipäivän hypnoottisissa tilanteissa, jossain kohtaa havahdut itseksesi takaisin tietoiseen tilaan.

Hypnoosihoidon aikana rauhallinen puhe johdattaa hypnoosiin, mutta jos puhe jostain syystä loppuu niin ihminen alkaa automaattisesti virkistyä takaisin tai jos kuuntelet hypnoosiäänitettä vaikkapa ennen nukkumaan menoa, voit huoletta nukahtaa suoraan sen jälkeen.

Oikeastaan pyrimme nimenomaan jossain määrin muuttamaan tajunnan tilaasi hypnoosissa. Pyrimme saavuttamaan muuntuneen tajunnan tilan, jossa käännymme enemmän sisäänpäin ja olemme yleensä rentoutuneempia ja keskittyneempiä.

Aivojen sähkökäyrät ovat tällöin niin sanotussa alfa-tilassa eli hereillä oloksi kutsuttavan beta-tilan ja nukkumiseen viittaavan theta-tilan välissä. Tarkoitus on laittaa tietoinen mieli ikään kuin lepotilaan hetkeksi. Tässä olotilassa mieli on avoin uuden oppimiseen ja määrittelemään asioita eri tavalla uudelleen.

Hypnoosi ei ole mikään hokkuspokkus-temppu, jolla voisimme ulkoapäin tiputtaa sinun mieleesi haluttuja asioita. Tarkoituksemme on valjastaa sinun mielesi voima omaksi parhaaksesi eli loppujen lopuksi sinä itse teet tässä sen varsinaisen työn.

Meidän tarjoamamme hypnoosi on luotu terapiatarkoitukseen, ja sillä ei ole juurikaan tekemistä vaikkapa tv:ssä näkemäsi show- ja lavahypnoosin kanssa, joka on puhtaasti viihdettä ja usein vieläpä käsikirjoitettua sellaista.

Itse asiassa kaikki hypnoosi on itsehypnoosia, sillä hypnoositilanteessakin terapeutti vain ohjaa asiakasta viemään itse itsensä hypnoottiseen tilaan. Siksi opetamme kaikissa hypnoosivalmennuksissamme harjoitukset, joilla voit tehdä itsehypnoosia.

Ja koska olet hakeutunut esimerkiksi tälle sivulle etsimään tietoa hypnoosivalmennuksesta, hyvin mahdollisesti teetkin jo tällä hetkellä itsehypnoosia - mutta kenties negatiivisessa mielessä. Tällä tarkoitetaan negatiivisia ajatusmalleja, kriittistä itsepuhetta ja toimintaasi ohjaavia rajoittavia uskomuksia. Hypnoosivalmennuksessa pyrimme kanssasi löytämään ja ymmärtämään näitä skeemoja, jotta voimme purkaa tai muuttaa niitä hyvinvointisi parhaaksi.

Jos olet kiinnostunut oppimaan hypnoosista enemmän, katso vaikkapa nämä linkit:

👉🏻 Ylen Akuutti-ohjelman jakso: Hypnoosi - Avain toipumiseen
👉🏻 Psykologi, hypnoterapeutti Pia Puolakan 5 minuutin hypnoosiharjoitus
👉🏻 ICH Clinical Hypnosis Training rehtorin Teija Barr'in haastattelu Mieli-lehdessä

Hypnoosin hyödyntämiseen liittyviä uutislinkkejä:

👉🏻 MM-finaaliin edennyt Kyren Wilson paljasti käyttäneensä hypnoosia apunaan  (YLE)
👉🏻 Sveitsin joukkue käyttää hypnoosia jääkiekon MM-kisoissa (Helsingin Sanomat)
👉🏻 Kimmo Vehviläinen: Hypnoosi auttoi irti tupakasta (Kirkko ja kaupunki)

Hypnopodi-podcast:

Podcastissa käsitellään hypnoterapiaa, hypnoosia ja mentaalivalmennusta ammattimaisesti ja asiallisesti. 
👉🏻 Tästä linkistä pääset kuuntelemaan ensimmäisen jakson.


Copyright © 2024 Hypnowell
Tämän sivuston ja hypnoosivalmennusten sisällön sekä tekijänoikeudet omistaa Hypnowell.
Materiaalia ei ole lupa jakaa tai kopioida ilman tekijänoikeuksien omistajan lupaa.